Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Δελτίο Τύπου Σ.Ε.Κ Ηρακλείου για το φεστιβάλ Μαρξισμός 2016

Το Τετραήμερο συζητήσεων Μαρξισμός 2016 που θα γίνει στις 19-22 Μάη στην Αθήνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε πάνω σε όλα τα καυτά ζητήματα θεωρίας, στρατηγικής, οργάνωσης και τακτικής που απασχολούν τα κινήματα σήμερα, με τη βοήθεια ομιλητών από ένα πλατύ φάσμα της Αριστεράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Τετραήμερου και αυτό το μοτίβο διαπερνάει όλους τους κύκλους των συζητήσεων.
 Όπως πάντα, βασικό στοιχείο των αναζητήσεων είναι η ιστορία, οι εμπειρίες και τα διδάγματα από προηγούμενες μεγάλες μάχες, εξεγέρσεις και επαναστάσεις που σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την «Εξέγερση του Πάσχα» στην Ιρλανδία, αλλά και 80 χρόνια από το κύμα του 1936: Μάης στη Θεσσαλονίκη, Γαλλία, Ισπανία- μια εργατική αντεπίθεση μέσα στα σκληρά χρόνια της Μεγάλης Κρίσης και της ανόδου του φασισμού.
 Μαζί μας σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι ιστορικοί που έχουν συμβάλει με το έργο τους, όπως ο Δημήτρης Λιβιεράτος με τα βιβλία του που καλύπτουν όλη την πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Λυμπεράτος με το συγγραφικό έργο για την περίοδο από τον Εμφύλιο στην ΕΔΑ, ο Δημήτρης Μαριόλης συγγραφέας του βιβλίου «Η αδύνατη ταξική ανακωχή» για την περίοδο που ακολούθησε μετά την Απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944.
                Πρόκειται για ένα πραγματικό πανεπιστήμιο των επαναστατικών ιδεών αφού οι 10 κύκλοι συζητήσεων, οι θεματικές στις οποίες χωρίζονται οι 50 συζητήσεις, ακουμπάνε το σύνολο των αναζητήσεων της αριστεράς στην Ελλάδα και διεθνώς. 
Με κύκλους όπως “Ένας αιώνας εξεγέρσεων και επαναστάσεων”, “Αριστερά και επανάσταση στον 21ο αιώνα”, “Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα”, “Η πάλη ενάντια στο Φασισμό”, “Καπιταλισμός-Ζόμπι”, “Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο;”, “Καπιταλισμός και καταπίεση”, “Μαρξισμός, θεωρία και πράξη”, “Ιμπεριαλισμός, πόλεμος, εθνικισμός και προσφυγιά”, “Τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός”, αναδεικνύεται η επικαιρότητα της μαρξιστικής ανάλυσης. 
                Πάνω από 90 είναι οι ομιλητές του τετραημέρου, ανάμεσά τους η βουλευτής Μπριντ Σμιθ από την Ιρλανδία, ο οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς, ο Άλεξ Καλλίνικος που θα μιλήσει και για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Αποκρυπτογραφώντας το Κεφάλαιο», οι πανεπιστημιακοί από πλατύ φάσμα της αριστεράς και των κινημάτων Γιώργος Τσιάκαλος, Νίκος Στραβελάκης, Άλκης Ρήγος, Ελένη Πορτάλιου, Γιάννης Μηλιός, Χάρης Αθανασιάδης, Κώστας Βλασόπουλος.
                Κάθε μέρα του 4ήμερου κλείνει με μια μεγάλη συζήτηση πάνω στις βασικές μάχες της περιόδου με ομιλητές από την καρδιά των μαχών και των αντιστάσεων. “Η εργατική αντίσταση στα μνημόνια” την Πέμπτη 19/4, “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” στις 20/4, “Διεθνιστικό ΟΧΙ στην ΕΕ” το Σάββατο 21/4 και “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο”, που είναι και το σύνθημα του φετινού Μαρξισμού, την Κυριακή 22/4.
Επικοινωνία Δήλωση συμμετοχής   
Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στην
·         Iστοσελίδα www.sekonline.gr 
·         Εργατική Αλληλεγγύη, 210 52 47140 
·         Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14, Αθήνα, τηλ. 2105247584
·         Facebook event: Μαρξισμός 2016
Αναλυτικά το πρόγραμμα συζητήσεων του φεστιβάλ στη διεύθυνση: http://sekonline.gr/images/general/20.JPG

Γραφείο Τύπου Σ.Ε.Κ Ηρακλείου
12/04/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου